» Početna   |   » O nama   |   » Uvjeti poslovanja  |   » Kontakt
HR HR

Rezerviraj smještaj

Hrvatska
Top smještaj
Rezerviraj

Josipdol

» Početna    » Lika - Karlovac    » Josipdol
 
 
Josipdol
Josipdol
Josipdol je naselje i općina u Karlovačkoj županiji, Hrvatska. Općina je dio Like.
Josipdol se nalazi u Ogulin-Plaški dolini koja zajedno s Lici i Gorskom kotaru čini gorskoj Hrvatskoj. Grad je smješten na raskrižju državne ceste D-23, koja povezuje Karlovac i Senj (Jozefin ceste), i D-42, koji povezuje Vrbovsko i Plitvice. Josipdol se nalazi 10 km jugoistočno od Ogulina, 14 km sjeverozapadno od Plaškog i 45 km jugozapadno od Karlovca. Usitnjenost arheološka nalazišta u blizini sela Oštarije pokazuju da je područje bilo je naseljeno u neolitu. Ostaci iz bakrenog doba pokazuju da je područje bilo najjužniji dio lasinjske kulture. Prvi poznati stanovnici ovog područja bili su ilirsko pleme Japoda, koji su živjeli ovdje od kasnog brončanog doba. U ovom području su Japodi imali dva uporišta, Tetrapones, istočno od današnjeg grada Josipdol i Metulum, sjeverno od grada. Na sjeveru su Japodi graniči s Keltima i slučajnih ostaci keltskog novca pronađeni su u području.

U razdoblju od 35 do 33 godine prije Krista Budućnost rimski car Oktavijan osvojio Japod područja te ih ugraditi u Rimskom carstvu. Iako nema fizički ostaci rimske ceste bilo je utvrđeno da se vjeruje da je kroz ovo područje prošao Yantar ceste, koja povezuje Baltik s Jadranom. Tijekom tog razdoblja Metulum imala status općine koji se dokazuju pismom iz Dioklecijanova doba.

U 7. stoljeću Slaveni došli kolonizirati područja Balkana i osnovao naselje Modruš u Josipdolu području. U 9. stoljeću, Modruš spominje kao mjesto na Borna i Ljudevit Posavski konfrontacije. Godine 1102 Hrvatska pridružila personalnu uniju s Mađarskom, a Mađari formirana nove teritorijalne jedinice zvane Župas, Modruš je postao sjedište jedne od tih Župas i ubrzo postao sjedište krbavskih-modruške biskupstva.

Nakon 12. stoljeća kraljev pravilo postalo uzaludno i posjedovanje Župas pala u ruke plemstva, Modruš je postao posjed obitelji Frankopan. Budući da je bio na putu koji je spajao interijer s obale, Modruš je postao važno prometno i trgovačko središte. To je zlatno doba za Modruša, koji je trajao do ratova sa Turcima u 15. stoljeću, kada je pretres nekoliko puta.

Kao što je Hrvatska postala dio Habsburške Monarhije Modruš je postao dio Vojne krajine, a novo stanovnistvo naseljeno područje. Godine 1776, austrijske vlasti počele graditi cestu koja će povezati Karlovac s Senja i Josipdol je osnovan kao prometa i trgovačko središte na putu. Cesta je imenovan Josephina, a to je i danas u uporabi.

Tijekom Kraljevine Jugoslavije, željezničke pruge od Ogulina do Splita sagrađena na kojoj je donesena Josipdol. Željeznička ubrzan industrijski rast grada i drvne industrije je osnovana. U 21. stoljeću to je bio jedan od centara gdje se autocesta Zagreb-Split je izgrađena i mnogi mještani zaposlio u to gradnju. U 2003 prvi dio ceste je otvoren na Bosiljevo-Josipdol dijelu.
 
 

Ponude u Josipdol

Nadji najbolje ponude za odmor u Hrvatskoj. Rezervirajte privatne sobe, kuće ili apartmane po najnižim lokalnim cijenama Josipdol

Other cities in Lika - Karlovac

 
PRIVATNI SMJEŠTAJ    |    Hrvatska Apartmani/Sobe    |    Hrvatska vile    |    Top smještaj    |    Regije Hrvatska    |    Top odredišta    |    Prijevoz    |    Kontakt

Upis za Newsletter
Besplatan Newsletter za najbolje ponude za odmor u Hrvatskoj.
Najaktualnije ponude za odor u Hrvatskoj.
 
 

Join us on Facebook